Ramazan ayının yaza denk gelmesi ve önümüzdeki birkaç yıl boyunca da daha sıcak ve daha uzun yaz günlerinde Ramazan ayını geçirecek olmamız, Ramazan ve Sağlık tartışmalarının da artmasına neden oluyor. Türkiye’nin önde gelen birçok beslenme uzmanının, yaz aylarına denk gelen Ramazan ayıyla ilgili sıraladıkları tavsiyelerin başında ‘’Bol Sıvı Tüketmek’’ geliyor.
İnsan vücudunun önemli miktarının sudan oluşması, yeterli miktarda su tüketmeyen bünyelerin özellikle yaz aylarında ciddi sağlık sorunları yaşamasına neden oluyor. Sıvı tüketimi az olan bünyelerin yaşadığı problemlerin başında da aşırı halsizlik, konsantrasyon bozukluğu, tansiyon düşmesi ve depresyon geldiğinden daha önce bahsetmiştik. Özellikle iftar ve sahurda bol sıvı tüketilmesini tavsiye eden uzmanlar, su kadar faydalı başka bir sıvıya dikkatimizi çekiyor; “Süt”.
Ankara Üniversitesi Sağlık Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nilgün Sarp konuyla ilgili açıklamasında sütün; protein, yağ, vitamin ve mineraller gibi oldukça önemli besin öğelerini bir arada bulundurduğunu, bu sebeple de özellikle Ramazan ayında bolca tüketilmesi gerektiğini söyledi.
Sarp, sütün vücudumuz için ne kadar önemli olduğunu “Besinlerin bio yararlılığını artırıyor, Ramazan ayında vücudun sıvı gereksinimini karşılıyor. Aynı zamanda kan basıncının düzenlenmesinde ve vücudun sıvı dengesinin sağlanmasında önemli rol üstlenen potasyumun yüzde 33'ünü, kalsiyumun da yüzde 90'ını sağlıyor'' sözleriyle ayrıntılı olarak açıkladı.
Sağlıklı bir Ramazan geçirmek istiyorsak, bol sıvı tüketmeye, suyla beraber bol bol da süt içmeye dikkat edelim.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder