10 Mayıs 2012 Perşembe

muradiye camiisi ve külliyesi


Annemler halen muradiye semtinde oturuyor Bursa 'nın ben başka bir semtteyim . Ve salı günleri Muradiye semtinin pazarı bizim oturduğumuz semtten daha uygun fiyatta oluyor meyve ve sebze bende anneme gittiğim günlerde denk gelirsem pazara uğruyorum.

Ve geçen salı günü pazara çıktım . Bunu söylememekten hiç hoşlanmıyorum şu an ama kaç yıl orada oturduğum halde Muradiye camiisi ve külliyesini ziyaret etmemiştim geçen salı gününe kadar .Bu ziyaretimi azda olsa Muhteşem yüzyıl dizisinden sonra merak edip azıcık araştırma yapmamla oldu .İyiki de gittim gezdim en kısa zamanda bütün aileyi toplayarak tekrar gitmeyi düşünüyorum.

Bu arada gerçekten Bursa 'nın heryerinde ayrı bir tarih var .Eğer yolunuz düşerse birçok yerini gezmenizi tavsiye ederim .

İşte size muradiye camiisi ve külliyesiyle ilgili bilgiler ;




Muradiye Külliyesi, Bursa’da Osmanlı Sultanları tarafından yaptırılan son külliyedir.Sultan 2. Murat tarafından 1425-1426 yılları arasında yaptırılmış ve içinde bulunduğu semte ismini vermiştir. Külliye; cami, hamam, medrese, imaret ve külliyenin bahçesine daha sonraki yıllarda yapılan 12 türbeyi içerir. Bu türbe topluluğu Semerkant’taki Şah Zinde ve İstanbul'daki Eyüp Sultan ile birlikte, Türk İslam dünyasının sayılı türbe topluluklarından birisidir.Hatta Türkiye 'de büyüklüğü açısından 2. sıradadır. Kanuni’nin Konya’da öldürttüğü oğlu Şehzade Mustafa, Fatih’in Napoli’de sürgünde ölen oğlu Cem Sultan, Yavuz Sultan Selim'in boğdurttuğu kardeşi Şehzade Ahmet gibi bahtsız şehzadelerin türbelerini barındırır.






1451’de Edirne’de hayatını kaybeden Sultan 2. Murat, 1443’te kaybettiği büyük oğlu Alaaddin’in yakınına gömülmek istediği için cenazesi Bursa’ya getirilmiş ve küçük oğlu Fatih Sultan Mehmet tarafından yaptırılan bu türbeye gömülmüştür.




Türbenin kubbesi, 2. Murat’ın vasiyeti gereği mezarın yağmur sularıyla ıslanması için gökyüzüne açık olarak yapılmıştır. Diğer türbelerin çoğu Fatih ve 2. Bayezıd devirlerine aittir. Fatih Sultan Mehmet’in annesi Hüma Hatun, ebesi Ebe Hatun, ilk eşi Mükrime Hatun, Fatih’in oğulları Şehzade Mustafa ve Cem Sultan, Şehzade Mustafa’nın annesi ve Fatih’in eşi Gülşah Hatun; 2. Bayezıd’ın eşi Gülruh Sultan, oğlu Şehzade Mahmud; Kanuni’nin büyük oğlu Şehzade Ahmed, Kanuni’nin küçük oğlu Şehzade Mustafa türbeleri ile iki saraylı hanıma ait olduğu sanılan Cariyeler Türbesi Muradiye Külliyesi’nde yer alan diğer türbelerdir.









Bu eski çınar ağacını Fatih sultan Mehmet'in ektiği söyleniyor .
II.Murad türbesine ait yukarıda gördüğünüz üç fotograf .


Bildiğiniz üzere mahidevran hatunun mezarı Bursa 'da ve Muhteşem yüzyıl dizisinde gerçekten birazcık uzak bir dizi çektiklerinden çok izlemesemde mustafanın bu kadar yaşamadığı ve mustafa öldükten sonra Mahidevran hatunun Bursa ' ya geldiği ve burada hayatını kaybettiği .


ve yukarıda gördüğünüz çiniler mahidevran hatunun mezarının duvarlarında kaplı ve her ziyaretçiye açık değil . Çünkü utanıyor insan yazarken bile 18 adetini çalmışlar ve çok şükür yakalanmışlar insanlarımız bunlarıda yapıyor .

1 yorum: