22 Nisan 2012 Pazar

Tophane ve Saat kulesi

Dün hava gayet güzeldi . En azından yağmur yağmıyordu :)  Annemle alışverişe çıktık .Havanın güzel olmasıyla tophane'de çay içelim dedik .
oradan nazar boncuklu bileklikler aldık. Ve orada bulunan restaurantta güzel bir yemek yedik :)


Bursa'da olmayanlara da daha fazla bilgi vermek gerekirse tophanede Osmangazi ve Orhangazi Osmanlı imparatorluğu'nun kurucularının türbeleri tophane'de bulunmaktadır .




Saat kulesi İlk olarak Sultan Abdüzaziz döneminde yaptırılmış ancak 1900'lü yıllara kadar, bilinmeyen bir tarihte yıkılmıştır.Yıkılan kuleyeni yapılan kuleden daha kısa ve 3 katlıydı. 2 Ağustos 1904 te yapımına tekrar başlanmış, 31 Ağustos 1905’te tamamlanarak II. Abdülhamit'in tahta çıkışı şerefine , 30. saltanat yıldönümünde yapılan törenle açılmıştı .


Kule 6 katlı olup 33 metre uzunluğunda ve 4,65 metre enindedir. dört bir yana bakacak şekilde 4 adet saat bulunacak şekilde planlanmıştır.Kare planlı olarak , kesme taştan inşa edilmiştir.Gövdesi 5 adet saçakla aşağıdan yukarı doğru altı parçaya ayrılır. En üst bölümde ağırlıklı sistemle çalışan saat bulunmaktadır. Kuleye güney cephesindeki yuvarlak kemerli bir kapıdan girilir. Kuleye çıkış merdiveni ahşap ve 89 basamaklıdır. 
Şu anda Bursa Belediyesi'nce yangın gözetleme amacıyla da kullanılmaktadır.




Tophaneden Ulucamii ' nin görünüşü.



Bu tabelaları seviyorum :) üstünde hangi ülke ve şehirlerin hangi yönde , ne kadar uzaklıkta olduğu yazıyor .


 Bu fotografta tophaneyi açıkça anlatıyor . Hala Ramazan ayında ve özel günlerde buradan top atışı yapılıyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder